Ind imellem køber jeg en pose økologisk melblanding til brusebadsboller, altså sådan nogen man ælter om aftenen og smider i ovnen om morgenen.
Vi er vilde med dem, de smager himmelsk og jeg har det godt med at vide, at det er ordentligt mel og dermed godt og nærende brød, som pigerne kan gnaske i løbet af dagen.
Men jeg kan nu alligevel mærke, at jeg bliver lidt harm over prisen, 45.- gode danske kroner, det er sgi da en slat, også selvom det er nemt og bekvemt…
Nu har Fru Fornuftig så eksperimenteret med sin egen udgave af brusebadbollerne, og vejet, målt, devideret og ganget og står så med en pris på 26,09 kr. i stedet for.
Og det er vel at mærke med det lækreste økologiske mel og gær fra byens helsekostbutik, hvor jeg efterhånden køber alt vores mel.
Jeg er glad og tilfreds med resultatet, og hvis nogen har lyst til at prøve, så kommer opskriften lige her:
DEN NY-ØKONOMISKE KLIDMOSTERS BRUSEBADBOLLER.
1 liter koldt vand
10 g. gær
4 tsk. flagesalt
3 tsk. rørsukker
40 g. sesamfrø
50 g. speltflager
200 g. emmermel
200 g. grahamsmel
850 g. hvedemel eller sigtet spelt
Alle ingredienserne røres sammen til en blød dej, rør dejen på røremaskine i 10-15 minutter, det giver både en bedre smag og en bedre krumme.
Dejen er klistret og blød, og det giver saftige boller, til gengæld bliver de ikke sådan mormoragtig struttende og runde.
Sæt dejen i køleskabet natten over, min. 6-7 timer, med et fugtigt klæde over…
Næste morgen fyres der godt op i ovnen, 225 grader, og når den er ved at være varm, så tages dejen ud af køleskabet og bollerne sættes med let fugtige hænder på en bageplade.
De skal ikke æltes eller trilles, bare klattes over.
Pladen sættes i ovnen, og bollerne bages i omkring 20-25 minutter til de er gyldne og sprøde, og det er vigtigt at de bliver det, for så smager de nemlig allerbedst.
Af denne portion bliver der 20 gode boller, der smager himmelsk og mætter fantastisk.
Har man ikke brug for sådan en portion til én dag, så kan dejen stå i køleskabet i 2-3 dage og så stadig give flotte og lækre boller…
18 Kommentarer
LINSETANTE 🙂
Å, for et godt tips! De vil jeg prøve å bake i påsken. Men har ikke sett emmermel her i Norge. Heter det noe annet på norsk?
Riktig god påske forresten!
Mvh Elisabeth
Tak for opskriften – den skal prøves 🙂
Klidmoster – ikke det mest flatterende udtryk…….
Tak for opskriften – skal bestemt prøves.
Tak for opskriften – de ser gode ud!
Jeg kiggede også forgæves efter emmermel i Føtex for et par uger siden – skal man ud i noget helsekostforretning for at finde den slags og andre af dem, Camilla Plum anbefaler?
Tak for opskriften – den snupper jeg lige til en lille afprøvning i weekenden. Jeg har indtil nu ikke været særlig heldig med at sætte dejen i køleskabet. Det har givet nogle meget flade og meget hårde boller. Nu prøver vi lige igen…..
Ja, det er det jeg er, Hanne 😉
Jeg har altså ikke fantasi til at forestille mig, hvad det kunne hedde på norsk, Elisabeth, det er en urtids-kornsort, måske kan de hjælpe dig i en helsekostforretning.
Velbekomme, Ella, de er ret gode, hvis jeg selv må sige det 😉
Gitte, det er sådan min familie kalder mig, hvis jeg er lige lovlig “fodformet” og øko-agtig 🙂
Jeg tager det stille og roligt, for de nyder jo frembringelserne…
Du må afsted til en helsekost, Annette, du vil frydes over det store og lækre udvalg, der faktisk findes på melhylden!
Og så kan jeg fortælle dig, at den øko-mel, der er i bl.a. Føtex og Netto, den fra kornkammeret, den er kværnet uden kimet, og det er faktisk ikke så godt, for det giver både smag og næring.
Det tages fra fordi det er olieholdigt og dermed forkorter holdbarheden, og det går ikke, når det skal bruges i den slags butikker.
Det er bare lidt surt, når man nu tror, at det er sundt og ordentligt mel 🙁
De her bliver altså ikke hårde, Karina, men selvfølgelig fladere, end dem man bager med masser af gær og lun hævning.
Lader du mig se/høre, når du har været i gang?
se denne opskrift er kopieret og jeg tror jeg en dag vil overraske familien med morgenhjemmebag…i påsken tror jeg 🙂
Kære Klidmoster! Har jeg forstået Dem ret, at bollerne ikke skal hæve, efter de er sat på plade. Tak fordi De gider være økonomisk og så også dele:-) Jeg håber, at De og Deres yndige familie får en fortryllende aften;-)
UUUUUMMMMMMMMMMM! Mine tænder løber i vand 🙂
Jeg er også begyndt at købe mel og diverse bageprodukter i helskostbiksen – de har så mange spændende ting og de smager godt! Har endnu ikke prøvet økologisk gær, men skal der ind i morgen og have noget. Så mon ikke den opskrift bliver afprøvet i weekenden…
Tak for opskriften.. den skal prøves, men skal nok laves lidt om til amerikanske forhold/mel… 🙂
Din Gullash suppe er vare riiiiiiigtig god..den har vi nydt manga gange..
tak igen.
Kære Anne. Skønt at se posen fra “Saltå Kvarn” igen, de laver en masse gode ting som jeg købte da vi boede i Stockholm. Man bliver helt vemodig… 🙂 Deroppe kan man købe mange “Saltå Kvarn”-produkter i almindelige supermarkeder, og til en rimelig pris. Det kunne vi lære lidt af herhjemme.
Glæder mig til at prøve bollerne i min snarligt kommende påskeferie!
Det er dejligt med lunt hjemmebag om morgenen, Anne, ja altså også om morgenen, for det er da også lækkert resten af dagen.
Så det ville da være sødt af dig at påskeoverraske på den måde.
Kan du ha’ nogle dejlige dage på Fyn, jeg har desværre ikke tid at kigge forbi…
Tak i lige måde, Frøken Himmelskribent, jeg håber også, at De må ha’ en yndig aften, og så kan De roligt sidde og fryde Dem over, at De såmænd har forstået opskriften ganske ret, ingen hævning på pladen – bare lige lukt i den hede ovn…
De smagernemlig rigtigt godt, de helsekost-købte mel’er, Britta, de er også bedre for os!
Og hvis du kigger på den himmelfart, som prisen på de almindelige mel’er i supermarkederne har taget, så er øko-melet faktisk ikke steget lige så meget…
Du må i gang med at eksperimentere lidt, Beate, bare sørg for, at dejen er blød og fugtig, så du ikke ender med kanonkugler 😉
Og så er det da dejligt at høre, at i er glade for suppen, jeg fik faktisk lige lyst til at lave en portion, da jeg så din kommentar, så det må på menuen i påskedagene…
Ikke nok med at de laver lækkert mel, Liza, de pakker det også så fint ind der på Saltå Kvarn!
Jeg elsker at handle i de svenske supermarkeder, der er et fantastisk udvalg af alt mellem himmel og jord, og JA, det kunne coop og dansk supermarked godt skele lidt til…
Tak for informationen, Anne – det er jo sådan noget, vi almindelige dødelige ikke aner et klap om :o)
Man regner jo med, at bare det er økologisk, så er der garanteret for kvaliteten, men det behøver jo nok ikke nødvendigvis hænge sammen…
Det kunne da godt være, jeg skulle prøve at kigge ind forbi den nærmeste helsekost.
De her brusebadsboller-Anne-way de er for lækre! Samtlige veninder der har frekventeret mig til brunch har efterspurgt opskriften…. 🙂 Mmmm – sunde og lækre. Jeg tilsætter endvidere en halv håndfuld hakkede tranebær og græskarkerner – det pynter!
Hejsa
Skal bage boller til min søns 1-års fødselsdag, og vil gerne have speltkerner i. Din opskrift lyder godt, men jeg har ikke tid til at finde emmermel. Kan jeg bruge noget andet “almindeligt” i stedet for? Skal købe ind i dag, så jeg håber på et hurtigt svar:-)
Mvh. Ditte
Et hurtigt svar kunne det ikke lige blive til, Ditte, mit job har fyldt mange af dagens timer.
Du har garanteret købt ind, og forhåbentligt fundet et alternativ til emmer, jeg ville ha’ foreslået grahams- eller fuldkornsspelt eller hvad melhylden i supermarkedet nu ellers kunne ha’ budt på, man kunne såmænd også bare ta’ noget mere hvede.
Tillykke med din søn og god fødselsdag med dejlig chokolade og boller til…
..og da jeg endelig havde brug for opskriften, huskede jeg, at den ligger her hos dig! Uhm – de ER gode. Tak for hjælpen!