Julekalender, Opskrifter

16. DECEMBER…

16/12/2011

Fredag.

Weekend.

For nogen måske endda feriestart.

 

Alle tre gode grunde til at forkæle sig selv og dem omkring én med en lille december-cocktail.

Iskold og perlende og med indbygget julestressdæmpende virkning.

 

Lad granatæblekerner og -saft være basen og vælg så selv, hvor livlig den lyserøde drik skal være.

 

Børne- og familievenlig: Tilsæt alkoholfri cider eller hyldeblomstsaft og lidt danskvand

Mild og rund så skuldrene sænkes: Hæld isnende Asti på

Lidt skarpere så danseskoen tripper og store decembersmil flashes: 2 cl vodka fra fryseren i hvert glas og så en lidt sød cider til kanten

 

Jeg kan nyde alle 3 udgaver.

Hver ting til sin tid…

 

Jeg elsker granatæbler og synes, at de hører julen til.

I salaterne og på frugtfadet.

Til kolde og varme retter.

Og nu også i min cocktail.

 

Indtil for meget nyligt brugte jeg tricket med en træske og nogle hule dunk for at få kernerne til at løsne sig fra skallen.

Ind imellem har jeg også smidt de overskårne granater i en plastpose og så banket løs der på til både kerner og saft flød.

 

Men nu har jeg lært noget andet.

I Bazaren i Odense.

Nu ved jeg hvordan, at jeg bevarer al saft og kraft inde i de smukke ædelstensagtige kerner.

Det har Amer vist mig på meget pædagogisk og sirlig vis…

 

Så nu banker jeg ikke mere  –

nu skræller jeg.

På samme måde, som når jeg skal gøre en appelsin klar til at skære fileter af.

Top og bund af og så ellers en god skarp kniv ned over frugten i en buet bevægelse.

 

Når det er klaret, så deles granatæblet i nogle store både og så er det den nemmeste ting i verden at skille kernerne fra de hvide hinder, der sidder på kryds og på tværs.

Der går kun et minimum af saft til spilde på denne måde, langt det meste bliver der, hvor det gør allermest nytte, nemlig i kernerne.

 

Jeg tog de kerner, som jeg skulle bruge hele og derefter knugede jeg resten af frugten hen over en lille sigte, så jeg kunne få noget saft uden “snavs” i.

Granatæblesaften har en helt særlig smag og giver også en smuk kulør til sådan en decembercocktail.

 

Faktisk elsker jeg cocktails.

Jeg får det alt for sjældent.

 

Måske skulle jeg gøre noget ved det.

Et lille cocktailparty med passende underlægningsmusik

 

 

You Might Also Like

12 Kommentarer

  • Reply Pernille 16/12/2011 at 09:36

    Jeg har aldrig lært hvordan granatæbler skal gribes an. Jeg har altid bare skåret dem midt over, lavet to hak midt i alt det hvide sådan cirka lige over for hinanden, og så er det ingen sag at vride, åbne og hælde kerner ud, uden de går i stykker. Din metode ser også god ud.. men jeg glemmer det nok, når nu min egen virker.

    Cocktails med granatæble derimod. Det er nyt, så det skal prøves.. helst lige om lidt 🙂

    • Reply Anne 18/12/2011 at 09:00

      Det lyder også som en god måde, at tackle sådan en fætter på, Pernille, det vil jeg prøve næste gang.
      Jeg var bare så usigeligt træt at den gamle måde, hvor det hele blev vådt og klistret…

  • Reply Lis 16/12/2011 at 09:54

    Det var godt nok en ny måde at overvinde Granat æbler på. Hvis den sprøjter mindre end at skærer den halvt over og så få kernerne ud, så er jeg med på den måde.
    Jeg er også helt vild med Granat æbler i salat og desserter, men i drinks, den er ny, må jeg vist have afprøvet.

    God fredag til dig, om du nyder nr. 1-2 eller 3 i passende mængder.

    Kh. Lis

    • Reply Anne 18/12/2011 at 09:01

      Jeg var for sløj til cocktail, Lis, men jeg skal komme efter det i løbet af juledagene…

  • Reply Pernille Henriksen 16/12/2011 at 11:09

    I Bazar Vest i Århus, og sikkert i andre etniske butikker, kan man købe granatæblejuice i kartoner – det smager dejligt og er sikkert lige så sundt som tranebærsaft 🙂

  • Reply tanni 16/12/2011 at 11:56

    Hmm – lækkert!
    Tak for tippet.

  • Reply Sifka 16/12/2011 at 13:23

    Uhm, Anne! Hvor ser det lækkert ud. Jeg ville vælge den skuldersænkende udgave i dag, hvor jeg synes, de sidder lige lovlig højt oppe.

  • Reply Ann 16/12/2011 at 17:32

    This is how I do it, no mess, no stains on your clothes!
    http://www.youtube.com/watch?v=gvC0iIfTVPA

    Ann in Vancouver

  • Reply Sidsel 16/12/2011 at 20:20

    Tøm min bar!!! Læsø ved havnen med solnedgang og mørk himmel. Stilhed og frisk luft. Be my guest. 😉

  • Reply Tante T 16/12/2011 at 21:13

    Skrælle-metoden må afprøves 🙂
    Det bliver ikke til en drink i aften, men jeg tænker de også kunne se festlige ud til nytåret…

  • Reply Charlotte T 16/12/2011 at 22:50

    Sig mig lige en gang – var der ikke et indlæg om varm chokolade med karamel? Jeg synes bestemt jeg læste det her til morgen – og har tænkt på det flere gange i dagens løb. Men pænt holdt mig til – en enklet gang dog med lidt rom og sukker i:-) Men var det bare noget jeg drømte? Eller var det slet ikke her?

  • Reply Charlotte T 16/12/2011 at 22:51

    ” – pænt holdt mig til te”, skulle der stå

  • Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.