Juletid er en sød tid.
Konfekt, små kager, store kager, Ris A la Mande, portvin, mandler, honning og sirup.
Juletid er også nøddetid.
Hasselnød, valnød, para, pekan og mandler.
Og juletid er også en krydret tid.
Vanille, kanel, kardemomme, allehånd, ingefær, nellike og citrusfrugt.
Denne søndag smider vi alle 3 tider i gryden og koger det sammen med til sød og krydret nøddestund.
Til julens desserter og julens gode oste.
Jeg har brugt en blanding af de nødder, som var i skabet, men har man lyst til at køre igennem med bare én slags, så er det lige så fint, ta’ hvad der er øverst på hitlisten eller det, der er købt rigeligt af.
Lav måske endda en dobbelt portion, så der er lidt af forære væk af, når der tages på decembertur til familie og venner…
200 g. blandende nødder
Vand så nødderne er dækket
150 g honning
1.5 dl vand
5 spsk hindbæreddike eller mørk balsamico
Revet skal og saft af en appelsin
1 fed flækket vanillestang
5 hele nelliker
Nødderne kommes i en tykbundet gryde, dækkes med vand og gives et opkog.
De skylles derefter grundigt i masser af koldt og rindende vand og så tilbage i gryden med dem.
Hæld resten af ingredienserne ved og kog det hele grundigt sammen over svag varme til honningmassen er kogt let ind.
Det søde knasende lækre stads kommes på skoldede glas og gemmes væk for familiens slikmunde, der let kunne fristes til at spise den ene skefuld efter den anden.
Nødderne er fantastiske sammen med en lidt stærk ost.
Og oven på god vanille is.
Og sammen med en tyk skive syrligt æble bagt i ovn med en skive gedeost oven på.
Det er en tæt på perfekt umami-bid.
4 Kommentarer
Mumsfilibaba! Det lyder lækkert – og nemt. Tror det skal prøves 🙂
PS: Nyder din julekalender!
Knus!
Haps – tusind tak:)
Det lyder spilleme lækkert:)
God, sød søndag til dig
Du er altså farlig – er du! 🙂