Julekalender, Mad, Opskrifter

9.DECEMBER…

08/12/2011

Jeg kender ikke ret mange, der ikke får bare en lille smule mundvand, når de hører ordet Tarteletter!

Rigtigt mange af os bryder os faktisk ret godt om den spise, der er fra en periode med mere tid og flere søndagsfrokoster.

 

Men ikke ret mange orker at bruge tiden på at tilberede det klassiske fyld af kogt høne og asparges. Det passer ikke ind i det moderne køkken, det er for omstændigt og for mange også for tungt.

Det behøver det bare ikke at være, det kan faktisk laves lynhurtigt og let og en anelse mere nutidigt end det skamkogte hønsekød og de træede asparges i opbagt stiv sovs.

 

Her får i min måde at tilberede dette skønne måltid på…

 

Som hovedmåltid til 4 sultne.

400 g kyllingebryst

1 bdt friske grønne asparges

1 ds hvide aspargessnitter  –  og ikke den billigste dåse, vel

2 gulerødder

Lidt selleri, enten knold eller blad

1 stort løg

1 stort bundt persille, gerne bredbladet

8 peberkorn

3 laurbærblade

1/4 piske- eller madlavningsfløde

Maizenamel

Salt og peber

 

Læg kyllingebrysterne i en sautepande sammen med de skrællede og groftskårne gulerødder, løg og selleri.

Rens de grønne asparges og knæk den nederste trælse del af, det gør du lettest ved at bøje asparges’ene én af gangen, holde et godt stykke nede, når du bøjer og så vil stænglen oftest knække der, hvor den træede del stopper.

 

Læg de træede stumper i gryden sammen med kylling og grønsager.

Tag også persillestilkene med i gryden og læg laurbær og hele peberkorn i.

Hæld koldt vand på, så det lige netop dækker og lad så gryden simre over jævn varme i 15-20 min.

 

Tag kyllingebrysterne op og læg dem til let afkøling på et skærebræt.

Kasser de kogte grøntsager og sigt “suppen” så den er helt fri for små gnat-stykker og kyllingefnuller.

 

Hæld ca 7 dl af suppen op i en tykbundet gryde sammen med fløden og væden fra de hvide dåseasparges.

Lad suppen koge godt igennem og jævn så med nogle spsk maizena udrørt i vand.

 

Jeg laver aldrig opbagt sovs, synes simpelthen at det er for bastant og det skal også koge forholdsvis længe, hvis man skal ha’ melsmagen helt væk. Det slipper du for, hvis du bruger maizena, der bare lige skal i kog igen, og du sparer også fedtstoffet.

 

Mens sovsen lige koger lidt igennem, så skærer du kyllingekødet ud i mundrette tern og snitter også de grønne asparges i fine små hapsere.

Når sovsen har den tykkelse, som du synes, at den skal ha’, sikkert lidt tykkere, end det jeg laver, så kommes de hvide asparges, kyllingetern og de grønne asparges i.

 

Der smages til med salt og peber og så er der klar til en god gang mormormad med moderne nuance.

 

Beregn 4-5 tarteletter pr mand, hvis det er som hovedret.

Sørg for rigeligt hakket persille til at drysse over, det giver den perfekte tarteletbid.

 

Håber, at der er nogen der ude, der vil forkæle og fornøje sig med en stabel tarteletter i weekenden.

God fredag til jer…

 

You Might Also Like

10 Kommentarer

  • Reply Lise (fru Kvist) 09/12/2011 at 10:16

    Tak for den, Anne! Måske den skal på bordet her i weekenden. Det er datterens yndlingsret og her i huset hedder den stadig “kage med høns” som hun døbte den, da hun var tre år. Jeg er sikker på din lettere og friskere udgave vil falde i smag.

  • Reply Tine 09/12/2011 at 11:05

    MUMS. Én af de dage, hvor der er allermest kø i vores kantine ér, når der bliver serveret tarteletter!!!

  • Reply Marie 09/12/2011 at 11:21

    Sådan laver jeg også tartelette—aldrig noget med en høne, der skal koge åh så længe!!!!
    Det er så ikke hvergang, der er grønne asparges i. Det vil der komme, når jeg skal trylle lidt frokost frem til en nyopdukket kusine og hendes mand her på onsdag. De er hjemme fra Frankrig på juleferie. Min mand “roder” med slægtsforskning, og her sidst på sommeren fik han kontakt til min kusine på 70år, Vi anede intet om hinandens eksistens—det bliver da spændende at mødes!
    Tak for ideen, Anne……tarteletter er da åh så dansk mad!

  • Reply Tante T 09/12/2011 at 12:11

    De sidste par dage, er der en sød sjæl der har lavet aftensmad til mig og familien: Suppe kogt fra bunden, og tarteletter… mmm 😀

  • Reply astrid 09/12/2011 at 12:58

    Her i Norge er det ikke høns som gjelder – her er det gjerne fiskepudding i terninger, evt små fiskeboller (teskjeboller) og reker, erter og asparges i bechamelsaus (gjerne med litt fløte i).
    Typisk klubbmat, eller forrett i konfirmasjonsselskap – men sikkert mest for oss som er født før 1970…

  • Reply Hækla 09/12/2011 at 16:33

    Åh Anne.. så meget læser jeg på din side og meget mere nyder jeg dine “skriv” .. og især skønne billeder a de fire-benede hårboller.. men aldrig har jeg grinet så meget, som da jeg læste ordet “gnat-stykker”!!! :):)… tror jeg kender betydningen, men gider du LIGE oversætte.. sagde “Pigen fra Fyn”.. skrald-griner her!.. dvs det er IKKE gnat-grin, men seriøst grin!!

  • Reply Lykke Thomsen 09/12/2011 at 16:48

    Kære Anne, jeg beundrer dig, det er fantastisk, hvad du når, og hvad du kan inspirere mig og andre til at fabrikere, det er både bagværk, mad og strikketøj. Det er så sandt hvad din farmor skrev til dig, du skal nok komme videre. Stor beundring fra mig, og et ønske om at du må få en glædelig jul.
    Venligst Lykke

  • Reply Britt 09/12/2011 at 18:19

    Det skal prøves engang ved lejlighed. Tak fordi du delte

  • Reply Pernille 09/12/2011 at 22:51

    Jeg får helt lyst til tarteletter 🙂

  • Reply Anette 12/12/2011 at 11:45

    Tak for opskriften – min familie var ganske godt tilfreds med resultatet og din opskrift er både bedre og nemmere end den jeg plejer at bruge 🙂

  • Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.