Bagværk, For hjerte og sjæl, I køkkenet, Lækkerier, Opskrifter

TRØSTEKAGER…

15/02/2014

Bikube...

Lækkert fyld...

Mere top...

Bund....

Fløde...

Når livet napper så går jeg i køkkenet.
Derude finder jeg ro og fokus og Anne-tid.

Derude samler jeg mig, så jeg kan tage en tørn mere med at trøste, rumme, forstå og handle.
I mit lille bitte køkken finder jeg tilbage til hende Anne, som nok skal klare ærterne.

I dag har jeg bagt.
Søde sager, trøstekager, bikuber, som jeg fik dem fra en konditor, der lå ved Sans Souci i Kolding.
Farmor hentede dem, når jeg kom på weekend, og jeg elskede dem. De var ikke nemme at spise pænt, sådan noget marengs har det med at eksplodere, når man sætter kagegaflen i, så det har sikkert ikke været et kønt syn, når den lille gik i krig…

For nogle år siden holdt vi sommerferie i et lille sommerhus ved min barndomsstrand Kelstrup uden for Haderslev og der fik vi en eftermiddags både bikuber til kaffen og Car og Chabeso sodavand. Og siden den ferie så har de bikuber altså spøgt fra tid til anden.

I dag har jeg bagt dem, vi har spist dem, de var gode og nu kommer opskriften her:

6 bikuber af den søde slags.

2 bægre past. æggehvide (2.5 æggehvide)
2 dl flormelis

Pisk æggehviderne godt op og drys derefter flormelis’en i små portion, pisk pisk pisk til du har en fast og blank marengsmasse. Kom massen i en sprøjtepose med glat tyl eller i en engangssprøjte, hvor der klippes et lille hul, her er sprøjtepose ikke nødvendig.
Tegn 12 cirkler (ca 6-7 cm i diam) og sprøjt 6 flade bunde og 6 høje toppe.

Sprøjt toppene forsigtigt op, så de er hule i midten. Det kræver måske et forsøg eller to.

Bag marengsen i ca 1 time ved 110 grader. Sænk temperaturen, hvis de begynder at tage farve, de skal være fint hvide.

Til fyldet skal der bruges:
Flødeskum af 1/4 piske rørt med 1 dl creme fraiche 38%
100 gram hakket chokolade

Creme fraichen er ikke et must, men jeg synes, at det giver et fint modspil til den hvinende søde marengs.

Læg en fin rund klat fyld på den flade bund og placer forsigtigt en af de høje toppe ovenpå.
Drys med kakao, brug en meget fin sigte, så det bare lige bliver et lille fint lag.

Pynt evt med lidt tørrede hindbær, frisk frugt eller hvad du nu synes.
HAPS – siger jeg bare – en sød og dulmende trøst på en grå og blæsende eftermiddag…

You Might Also Like

10 Kommentarer

  • Reply Marianne 15/02/2014 at 17:58

    I har da om nogen lov til at spise trøstekager, som ser meget lækre ud. Sender de bedste trøstede tanker til jer langvejsfra.

    • Reply Anne 16/02/2014 at 10:25

      Kagerne var vidunderlige, Marianne, lige hvad vi trængte til.
      Tak for tanker…

  • Reply Solveig 15/02/2014 at 21:28

    Mmmmm godt med trøst! Det treng vi av og til!

    …. og godt å ha ein friplass det vi kan vere oss sjølv og hente oss inn att….

    Ta godt vare på kvarandre. Fleire varme tankar sendast til dokke alle….

    Solklem

    • Reply Anne 16/02/2014 at 10:25

      Tak, Solveig, og klem tilbage…

  • Reply diana rose 16/02/2014 at 09:41

    Uhm, kære Anne. De minder mig om dem, man kunne få i Tivoli, da jeg var barn. De var dekorerede med en tynd, rød gelèstreg, og ja, svinede når man spiste dem. Gode trøsteknus til jer fra Diana

    • Reply Anne 16/02/2014 at 10:26

      Det har sikkert set fint ud med den røde gelestreg, Diana, jeg husker dem også med tynde striber af mørk smeltet chokolade…

  • Reply Camilla 16/02/2014 at 09:47

    Det lyder som en skøn mundfuld jeg må prøve snart. Kelstrup stand, der har jeg også mange søde minder fra. Det er min sønderjyske families sommersted 🙂

    • Reply Anne 16/02/2014 at 10:26

      Kelstrup er skøn, Camilla, og det er kagerne også, så glæd dig bare…

  • Reply Lene 16/02/2014 at 10:16

    Trøstekager må der til, og at se sine børn triste og slået ud er hårdere end selv at være trist.

    • Reply Anne 16/02/2014 at 10:27

      Det er det, Lene, og når man så også selv er trist, så er det da dobbelt op…

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.