Haveliv, I køkkenet, Opskrifter

blomme galore

19/08/2024

Blommer op – blommer ned – blommer alle vegne.

Træernes grene knækker, maverne næsten det samme og mange af os forsøger at finde alternative måder at bruge blommerne på, når først vi har spist os en mavepine til, kogt marmelade, bagt kager og måske lavet blommer i hedvin.

Jeg har lavet et par kg. chutney efter Aarstiderns opskrift, siet noget af væden fra chutney’en og gemt den i en lille flaske på køl til at lave dressing af, jeg har lavet nogle kilo blommer i portvin og så har jeg kogt blommesaft med friske urter fra haven.

Saften er nok mere tunet ind til voksnes smagsløg end til børnenes og er tænkt som en kold og aromatisk drik, der kan serveres til måltider i stedet for vin, øl eller sød sodavand eller som en læskende lille opfrisker på de lune sensommerdage.

Saftkogning behøver ikke at være kompliceret og ingen siger, at vi skal stå og svede i køkkenet i timevis over liter efter liter kogning, påfyldning og forsvarlig lukning af flasker. Det er fint og dejligt at koge bare en lille portion og så gentage processen hen over vinteren med blommer og anden frugt fisket op af fryseren dyb.

Her kommer en lille hurtig opskrift på en portion, der kan drikkes i løbet af et par dage og derfor springer jeg også let og elegant hen over tilsætning af konserveringsmiddel.

Jeg lod saften trække med blommerne i hen over natten, fordi blommer ikke har så dyb en smag og jeg ville være sikker på, at saften fik nok smag; opskriften kan sagtens bruges til saft kog på alle mulige slags bær, men de mere aromatiske bær som brombær og solbær har ikke brug for samme trækketid og kan sigtes ret hurtigt efter kogning.

600 g. skyllede halverede blommer uden sten

250 g. rørsukker

20 g friske krydderurter som f.eks. rosmarin, timian, citronverbena, solbærsalvie eller lign. Brug en enkelt eller to urter, så smagen ikke bliver for gennemtrængende eller trækker i alle mulige retninger.

1 lille citron i skiver

1.5 l vand

Alle ingredienser kommes i en gryde, koges op og simrer derefter i omk. 30 minutter. Træk gryden fra varmen og lad det hele køle lidt af, før det hældes i en condibøtte eller anden skål med låg, fisk citronskiverne op, så saften ikke bliver bitter. Og sæt så blommesaften med urter og blommer på køl natten over. Næste dage koges saften hurtigt op, før den sigtes igennem et klæde.

Lad saften løbe stille og roligt igennem klædet, ikke noget med at ase og mase for at få det til at gå hurtigere, man kan nemt ende med en grumset saft så.

Hæld den stadig meget varme saft på skoldede flasker og luk til med det samme. Flaskerne sættes på køl, to flasker varm saft får ikke temperaturen i køleskabet til at stige så meget, at det er ødelæggende for de andre fødevarer derinde.

Blommesaften her skal ikke fortyndes så meget, som en købesaftevand skal, jeg blander den ofte 1:1 og serverer med rigeligt is og måske lidt friske krydderurter af samme slags, som er brugt i kogningen.

You Might Also Like

Ingen kommentarer

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.