Lidt af hvert

EFTERÅrssupper

08/10/2024

Efteråret er her. Der er ingen vej uden om. Ikke flere strandture, ikke flere lange eftermiddage i solen i haven, ikke ret mange blomster at plukke mere, ikke flere bare ben og sommerkjoler for denne gang. Efterår og senere vinter er det, der stille lægger sig over os nu.

Kortere dage, mere brug for regntøj, brændeovnsild, stearinlys og mere tid til bøger og strikketøj nu, hvor haven ikke kalder hele tiden. Jeg elsker årstidernes skiften, hver årstid sin charme og jeg holder af den langsommelighed, som jeg synes præger min oktober og november, mere ro og mere tid. Jeg lader den mørkere tid give mig carte blanche til sofasidning og dagdrømmeri.

Og så skruer jeg op for suppeserveringerne. Kraftige gode supper, der mætter og varmer. Det hører også årstidsskiftet til.

I går var jeg i Dagen er din på P5 og fortalte lidt overordnet om min glæde ved fyldige supper. Herunder kommer der et lille lynhurtigt recap i meget korte bidder af snakken i radioen og under det en af mine yndlingssupper – Jordskokkesuppe med tomat. Så nem og SÅ god.

Lad os bruge de billige og gode rodfrugter til supperne nu og bare nyde dem, inden vi efter nytår er ved at være trætte af de grove rødder.

Rester fra køleskabet af tomater, peberfrugter og andet ”blødt” grønt kan med fordel bages i ovn inden kogning for dybere smag.

Gode makkere til rodfrugter er løg, hvidløg, oregano/timian/rosmarin, citronsaft, et nip røget paprika. 

Gærflager for at give lidt umami.

Rester af smøreost, parmesan mm til at give cremet konsistens.

Beregn ca 1 kg rodfrugter til 1.5 liter vand.

Sprøde toppings skal give struktur/knas til den bløde cremede suppe.

Croutons af daggammelt brød. Ristede græskarkerner. Små tern af bagte rodfrugter. Æbletern. 

Godt brød, smør, flagesalt. Evt røget kød på.

Jeg er klar over, at det er en meget meget overordnet beskrivelse dette her, jeg lover at være mere velforberedt i næste uge og at have nogle noter, der nemmere kan laves til et brugbart indlæg. Men spørg endelig, hvis der er noget, som gerne må uddybes ift ovenstående.

Suppen herunder er velafprøvet igennem mange år i min mors og mit eget køkken, vi elsker den suppe i vores familie, nem og god. Også dagen efter.

JORDSKOKKESUPPE MED TOMAT.

2 store zittauerløg

2 fed hvidløg med saft og kraft

1 kg jordkokker

2 ds. flåede hakkede tomater

2 spsk oregano

1-2 tern/spsk urtebouillon. Gerne Umami bouillon, hvis dette kan findes.

1 dl fløde eller Creme fraiche 38%

Start med at lægge jordskokkerne i en stor skål med koldt vand i en times tid, det gør det så meget nemmere at skrubbe evt. jordrester af dem. Ind imellem kan man være heldig at finde vaskede jordskokker i supermarkedet, dem skal man endelig snuppe, det kan være noget af en stroppetur at gøre meget jordrede skokker rene.

Pil og snit løg og hvidløg, det behøver ikke at være fint og sirligt, men dog ikke større stykker end man har lyst til at tage dem op på skeen, når suppen skal nydes. Skær jordskokkerne i mundrette bidder med samme “bagtanke” som løgene, altså delikate spise-bidder.

Sauter løg, hvidløg og jordskokker i en god olie, det må selvfølgelig ikke branke, men lidt brune kanter er helt ok, det giver gode smagsnoter. Sauter hellere ved lidt lavere varme i længere tid end ved høj varme i kort tid, det hjælper virkelig smagene på vej med en længere tid i den varme olie.

Når løg og jordskokker er sauteret, hældes de flåede tomater på. Fyld derefter begge dåser med vand 2 gange og hæld dette i gryder. Tilsæt oregano og noget urtebouillon.

Kog suppen i ca 25 min uden låg og tilsæt så fløde eller CF og smag til med salt og peber. Og evt et lille nip rørsukker, da der stadig vil være meget syre fra tomaterne pga den korte kogetid.

Vi spiser altid groft brød med smør og hamburgerryg til suppen. Det røgede kød klæder virkelig suppen så godt. Men det er selvfølgelig eget valg, om man kører kød eller ej. Friskhakket persille er også dejligt at drysse over.

You Might Also Like

1 kommentar

  • Reply Anette 08/10/2024 at 15:47

    Dét lyder altså lækkert. Det er helt klart en suppe, som skal prøves her i huset.

  • Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.