Bagværk

STORE KAGEBAGEDAG…

18/11/2013

Til rosmarinsmåkager...

I morgen skal jeg mødes med en flok af mine allerdejligste gamle kolleger og veninder fra tiden i huset på heden.
Vi skal bage julesmåkager i vildskab og snak os hæse og fanden et øre af.
Vi skal spise suppe og måske klippe et enkelt stykke julepynt.

Alle tager en STOR portion dej med til én slags småkager.
Og alle tager hjem med en fin portion af ALLE slags.

Det er da en nem og dejlig måde at få fyldt kagedåserne på.
Og der vil helt sikkert være et par slags, som man ellers ikke ville ha’ på sit julegodtefad, for alle familier har jo deres særlige traditioner og helt bestemt kager, som bare MÅ være der…

Jeg har lagt dej til mandelmåner, eller det vil sige jeg er ved at lægge dej til mandelmåner, tiden her ved computeren er bare et lille hvil i processen, mens jeg venter på, at mine vandrynkede fingre kommer sig over på smutningen af 600 gram mandler.
Og så ved jeg at der kommer dej til brunkager, citronspecier, kokoskranse, lakrids/tranbærsmåkager og andet godt, jeg får ærlig talt lige en lille bitte smule mundvand.

Og så må prøven jo stå!
Kan småkagerne mon holde længere end weekenden over eller er det faktisk muligt at kunne nyde en enkelt, mens julerierne hives frem i slutningen af næste uge?

Skal dåserne tapes til og gemmes hos naboen?
Skal jeg leve med halsbrand og mavekneb, fordi jeg ikke kan nøjes med en enkelt småkage om lørdagen og tramper på alt fornuft, der siger mig, at jeg skal holde mig væk?

Vi får at se!
Måske kan jeg nøjes og måske kan pigerne også holde fingrene og lækkersulten væk, indtil vi beslutter os for at hive alle de fine sprøde kager frem…

Jeg glæder mig til i morgen, glæder mig over, at det endelig er lykkedes os at få gjort noget ved tankerne om sam-bagning.
Det bliver så hyggeligt og så kan vi jo passende følge lidt med i valget, mens vi hiver plader ind og ud af ovnene.

Og skal vi ikke satse på, at et par af opskrifterne inkl fotos kommer her på kanalen i løbet af ugen?
Gode opskrifter kan man aldrig få for mange af. Eller?

Jeg kan i alle tilfælde ikke.
Og jeg kender også nogen – en del faktisk – andre, der gerne vil ha’ lidt nyt til bagebogen.

Tidligere i aftes spurgte jeg på bloggens Facebook-side, hvilke julefavoritsmåkager man havde og jeg nævner i flæng:
Vanillekranse
Klejner
Finsk brød
Fedtkager, som vist kun vi sønderjyder kan holde af
Ingefærkager

Og så var der faktisk også et bud på sprøde kager med rosma- og mandarin.
Og lige den opskrift, ja den ligger her faktisk allerede, så måske nogen vil forsøge sig med dem i år, de har i alle tilfælde mine anbefalinger og også Susanne Hygums.

Og hvis andre har en særlig og uundværlig småkageopskrift, så del den gerne med os andre i kommentarsporet.
Jeg gider i alle tilfælde godt at læse om og måske også prøvebage nye gode små og sprøde…

You Might Also Like

33 Kommentarer

  • Reply Lone Holst 18/11/2013 at 22:27

    Det lyder hyggeligt og spændende med nye kager!
    God fornøjelse med eller uden mavepine 🙂

    • Reply Anne 20/11/2013 at 17:03

      Det var så hyggeligt, Lone, og helt uden mavepine…

  • Reply Tante T 18/11/2013 at 22:39

    I har alle ingredienser til en herlig kage-bage-dag. Hyg Jer <3

    • Reply Anne 20/11/2013 at 17:03

      Nemlig, Tante T, det var forrygende…

  • Reply Trine F 18/11/2013 at 22:44

    hvor det lyder som en fantastisk ide, tænk at deles med nogen om arbejdet. God fornøjelse 😉

    • Reply Anne 20/11/2013 at 17:03

      Det er jo lige det, Trine, dejligt at være flere om at rulle og trille og sørge for variation…

  • Reply Helle D 18/11/2013 at 23:00

    Hvor lyder det bare hyggeligt! Glem nu ikke vaniljekransene – de ER og bliver altså favoritten!

    • Reply Anne 20/11/2013 at 17:04

      De var altså ikke på programmet, Helle, men kokoskranse og det er også godt…

  • Reply Anette 18/11/2013 at 23:24

    Sam bagning – det er et ord som ligger godt i munden – ingen jul uden pebernødder – jødekager/kanel kager er også guf

    • Reply Anne 20/11/2013 at 17:04

      Pebernødder er også et must her, Anette, med ægte peber i og ind imellem også lakrids…

  • Reply Lene 19/11/2013 at 05:26

    Hos mig skal pebernødder bages, og det er de blevet, også nogle gange først d. 23. om aftenen, alle andre småkager kan købes, men ikke pebernødder 🙂

    • Reply Anne 20/11/2013 at 17:04

      Det er nemlig rigtigt, Lene, købenødderne duer ikke…

  • Reply Gitte 19/11/2013 at 05:54

    Ej hvor hyggeligt . God inspiration. Måske vi skal prøve det samme her på min lille vej ?

    • Reply Anne 20/11/2013 at 17:05

      Måske, Gitte, det er møghyggeligt…

  • Reply Conny 19/11/2013 at 07:14

    Bolchehårde pebernødder efter en gammel familieopskrift må ikke mangle, og så kan jeg godt lide specier – bare med vanilje eller varieret med chokolade/nødder/tørrede bær osv. Det er sådan en tålmodig dej, der kan laves i god tid og sættes sammen med det meste. Superhyggelig ide at gå sammen om julebagningen 🙂

    • Reply Anne 20/11/2013 at 17:05

      Specier går til det meste, Conny, du har så ret, de er tålmodige 🙂

  • Reply jonna 19/11/2013 at 08:22

    Det lyder som en rigtig dejlig ide, rart at være sammen og lave noget, giver mig helt lyst til at komme igang

    • Reply Anne 20/11/2013 at 17:05

      Det var en dejlig dejlig eftermiddag, Jonna….

  • Reply Simone 19/11/2013 at 10:31

    Det lyder godt nok hyggeligt 🙂

    • Reply Anne 20/11/2013 at 17:05

      Det var meget meget hyggeligt, Simone…

  • Reply Mette 19/11/2013 at 14:05

    Hvor lyder det hyggeligt, Anne. Mums, mandel måner! Spis løs i moderate portioner – 🙂 – vi nyder dem gerne inden jul, da julen byder så meget andet godt.

    • Reply Anne 20/11/2013 at 17:06

      Jeg er god til at være moderat, Mette, engang imellem 😉

  • Reply Pollyanna 19/11/2013 at 14:07

    Det lyder sørme som en rigtig god ide og en god kombination 🙂

  • Reply Tina Andersen 19/11/2013 at 14:18

    Vi er stor fan af nedenstående. De lugter fælt når de bliver bagt pga. af hjortetakssaltet, men de er fantastiske.

    Kokoskager med korender

    130 stk

    Ingredienser:
    •250 g blødgjort smør
    •250 g sukker (3 dl)
    •250 g hvedemel (4 dl)
    •150 g kokosmel (4 dl)
    •75 g korender
    •1 tsk hjortetaksalt
    •1 æg
    Tænd ovnen på 200 grader C.
    Rør smør og sukker godt.
    Tilsæt de øvrige ingredienser, og rør dejen sammen.
    Sæt kagerne på en bageplade med to teskeer, i små toppe med lidt afstand. (de flyder en del ud)
    Sæt pladen øverst i ovnen.
    Bagetid 5 – 7 minutter.

    God Bagedag.
    KH Tina

    • Reply Anne 20/11/2013 at 17:07

      Uhmmmm det lyder godt, Tina, jeg elsker både kokos og korender…

  • Reply KirstenLN 19/11/2013 at 14:47

    Nøj, hvor hyggeligt! Jeg har et par gange praktiseret lignende med en veninde, da børnene var små og hjalp til med at pynte kagefigurer. Gode råd var på vores repertoire – dem kende du som sønderjyde vel også?

    K.h. KirstenLN

    • Reply Anne 20/11/2013 at 17:07

      Jo jo, Kirsten, jeg har skam et jern til gode råd…

  • Reply Tina melton 19/11/2013 at 16:31

    Vi har en lignende ordning med min mister og kusine. Smadder hyggeligt både for store og små 😉 god bagning !

    • Reply Anne 20/11/2013 at 17:07

      Det er nemlig hyggeligt…

  • Reply MissMuffin 19/11/2013 at 18:44

    Kaneljulekiks er gode, nemme, krydrede, sprøde og smager af jul. Bag dem endeligt 🙂

    http://frkmuffinsopskrifter.blogspot.dk/2012/12/kaneljulekiks.html

    Ellers bager jeg altid vaniljekranse og mandelmakroner. I år bliver det lakridssmåkager med tranebær, som bliver den nye. Måske også specier med mandarin og pistacie. Nu ser vi hvad tiden kan klare..

    • Reply Anne 20/11/2013 at 17:08

      Jeg vil forsøge med en kanelkiks, Miss Muffin, tak for opskriften…

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.